Jongerencoach

Jongerencoach: "studiekeuzeadvies verkleint drempel om aan mentaal welzijn te werken."

De stap naar een psycholoog en jongerencoach is voor veel scholieren en studenten eentje die niet graag wordt genomen. “Niet nodig, ik kan het zelf wel oplossen, laat me met rust” zou je geroepen kunnen hebben naar je ouders, die al een paar keer aan je hebben gevraagd of er misschien iets is, en waarom je zo vaak weg bent of stil teruggetrokken op je kamer zit.

De bal onder water 

Logisch, je omgeving en vrienden zijn op dit moment gewoon ook heel belangrijk voor je, dus verzet je steeds je zinnen door veel op pad te gaan of bijvoorbeeld (samen) online te gaan gamen. Je probeert er alles aan te doen om maar niet aan die rot gedachten en gevoelens te hoeven denken. Maar steeds weer als de activiteit voorbij is, bekruipt je stiekem toch weer dat onbestemde gevoel. Het sluimert onder de oppervlakte. Je weet niet wat het is, en al helemaal niet waarom dit nou komt. Gedachten zoals “Wat is er mis met mij?” “Waarom voel ik mij zo?” “Waarom hebben anderen dit niet?” “Hoe kan het dat iedereen het wel allemaal goed voor elkaar heeft, en ik niet?” ploppen op. 

Uit je comfort zone

Maar naar een jongerencoach gaan dat is echt toch een brug te ver. Iets dat je helemaal niet ziet zitten. Je hebt geen idee wat je daar nou allemaal moet gaan vertellen. En eigenlijk vind je het gewoon ook best een ongemakkelijk idee wat er dan allemaal gevraagd en ontdekt zal gaan worden.

In mijn praktijk zie ik veel jongeren langskomen die de stap naar de Studie Talent Analyse makkelijker maken, dan zomaar ineens met een psycholoog en jongerencoach over hun vervelende gedachten en gevoelens te “moeten” praten. Dit komt omdat in de Studie Talent Analyse het vergroten van inzicht in kwaliteiten, interesses en drijfveren voorop staat. Hiermee krijgt je zelfbeeld en zelfvertrouwen een enorme boost. En dat voelt niet zo zwaar, sterker nog juist uitdagend en positief. En jij, durf jij ook deze sprong te wagen?

Vergroten zelfinzicht slimme zet

De Studie Talent Analyse moet je zien als een soort van laagdrempelig ontwikkelassessment speciaal voor jongeren. Een slimme zet om je voor te bereiden op je studie of (toekomstige) baan. Je krijgt tenslotte inzicht in je persoonlijke eigenschappen, cognitieve capaciteiten, competenties, beroepsinteresses, persoonlijke leerstijl en drijfveren. In 1 klap wordt jouw zelf- en toekomstbeeld helder. Dit geeft aanknopingspunten om met overtuiging keuzes te maken, jezelf te kunnen verder ontwikkelen, en je sterk neer te zetten tijdens de studiekeuzecheck, decentrale selectieprocedure, en het solliciteren

Op naar meer mentale (veer)kracht

En als je er dan toch bent, en je voelt je vertrouwd en op je gemak, is het ineens niet meer zo’n grote stap om in een paar extra gesprekken over die vervelende gedachten en gevoelens te praten. Dat geeft lucht. Het voelt dan eigenlijk toch wel als een verlichting dat deze gedachten en gevoelens er gewoon ook mogen zijn.

En als dan ook nog eens blijkt dat je niet alleen maar hoeft te praten, maar je juist ook veel actief aan de slag gaat met verschillende interactieve oefeningen, geeft dat je moed. Want wat blijkt, met het trainen van bepaalde gedragstechnieken kan je op een slimmere manier leren omgaan met deze gedachten en gevoelens. Deze technieken kan je dan ook eenvoudig gebruiken als de vervelende gedachten en gevoelens in je eigen context gaan opspelen. Er kan dus echt iets aan worden gedaan, dat had je nooit gedacht, je hoeft er dus niet mee te blijven rondlopen. Naast je rugzak aan zelfkennis, geeft je dit enorm veel (veer)kracht. Twee vliegen in 1 klap!

Aan de slag met een jongerencoach

De Studie Talent Analyse bestaat uit een testdag en een terugkomgesprek. Tijdens de testdag zal je verschillende psychologische tests gaan maken en hebben wij een persoonlijk coachgesprek waarin wij dieper ingaan op jouw achtergrond, kwaliteiten, ambities en toekomstbeeld. Ook worden aan mensen in jouw omgeving die jou goed kennen gevraagd naar hun visie op jou als persoon. Na een week kom je terug voor het tweede coachgesprek, waarin wij alle onderzoeksresultaten bespreken. Dit resulteert in een uitgebreide Talent rapportage met een kraakhelder studiekeuze- en ontwikkeladvies.

Wil je ook een heldere blik op je toekomst?? Ga samen met de jongerencoach van NoBlend aan de slag, en wie weet wat voor wereld er voor je opengaat! Ga voor meer informatie naar de Studie Talent Analyse. Of neem direct contact op voor een persoonlijke oriëntatie.

 Foto: Magnus Muhr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn