Financiële gevolgen sociaal leenstelsel
» » Financiële gevolgen sociaal leenstelsel

Financiële gevolgen sociaal leenstelsel

Geplaatst in: Blog | 0

Vanaf 1 september 2015 zijn de regels voor studiefinanciering flink veranderd. De basisbeurs is vervangen door een leenmogelijkheid. Wat betekent dit precies voor aankomende studenten?

De lening, ook wel studievoorschot genoemd, kunnen studenten tegen voordelige voorwaarden afsluiten bij de overheid. Uiteraard mogen studenten zelf bepalen hoe ze hun studie financieren en is de lening niet verplicht. De ov-jaarkaart blijft gratis voor studenten. Ook de aanvullende beurs voor studenten met minder daadkrachtige ouders blijft intact.

Het studievoorschot geldt voor studenten in het hoger onderwijs. Studenten die in het studiejaar 2015-2016 aan een bachelorstudie beginnen en voor de eerste keer studiefinanciering aanvragen of aan een masterfase van hun studie beginnen vallen onder de nieuwe regeling. Dus als je voor het studiejaar 2015 al studiefinanciering ontving, houd je het recht daarop voor de duur van de opleiding. Voor mbo-ers blijft de basisbeurs ook gewoon bestaan.

De hoogte van de lening kunnen studenten zelf bepalen met een maximum van € 1.016,71 per maand. De regels voor het terugbetalen worden soepeler en gaan van 15 naar 35 jaar. Het maximaal percentage van het inkomen dat de student moet inzetten voor aflossing, gaat omlaag van 12% naar 4 % van het inkomen boven het wettelijk minimumloon.

Een jaar studeren kost je al gauw € 10.000 – € 15.000 afhankelijk van of je thuis of op kamers woont. “Het loont voor je portemonnee om direct de juiste studiekeuze te maken”, zegt arbeidspsycholoog en coach Martine Pennings van NoBlend. “Door de invoering van het sociaal-leenstelsel is het aantal aanvragen voor professionele hulp bij studiekeuze verdriedubbeld ten opzichte van vorig jaar.” In een studiekeuzetraject bij een psychologische adviespraktijk wordt op basis van interesses, drijfveren en talenten de studie gevonden die bij de student past.

 

door Martine Pennings - NoBlend - 17 oktober 2015