SLIM subsidie aanvraagtijdvak 1 september nadert – dit moet je weten
SLIM subsidie voor het MKB – Leven Lang Leren De overheid heeft sinds 2020 een nieuwe stimuleringsregeling leren en ontwikkelen (SLIM subsidie) ingevoerd voor de
Stel je weet in grote lijnen wel wat je leuk vindt en je hebt een paar interessante studies voor ogen, maar definitief een studie kiezen lukt je toch maar steeds niet. Dit frustreert. Wat houd mij nou tegen? Hoor ik je denken. Als je moeite blijft houden met definitief een knoop door te hakken, kan dit komen doordat bepaalde belemmerende overtuigingen je in zijn greep houden. Daarom deze tips om te zorgen dat de 7 meest voorkomende belemmerende gedachten je keuzeproces niet laten bepalen.
Een studie kiezen is een grote beslissing in je leven. De vraag “welke studie past bij mij” voelt als een zware last op je schouders. Vooral als je denkt dat deze keuze alles bepalend is voor je verdere loopbaan. Vraag eens in je omgeving hoeveel mensen er nog een baan hebben die precies aansluit bij hun opleiding? Je zult zien dat het loopbaan-pad van veel mensen kronkelig is. Een studiekeuze geeft je richting in welk beroep(sector) je wilt gaan werken, maar dit wil niet zeggen dat je voor altijd in deze sector/beroep zal blijven werken. Met jouw kwaliteiten en eventuele nascholingen kan je je gedurende je carrière nog in vele richtingen verder ontwikkelen. Zó, dat maakt de keuze al een stuk minder zwaar!
Die bestaat niet. Punt. Elke studie kent wel zijn voor- & nadelen. De perfecte studie voor jóu daarentegen wel. Dit is de studie die past bij jouw persoonlijke talenten, interesses en drijfveren. Kortom een studie waar je van binnenuit (intrinsiek) echt gemotiveerd door raakt. Bedenk hierbij wel dat hoe goed een studie ook bij jouw persoonlijke waarden en interesses aansluit, er altijd wel een vak tussen kan zitten die in de praktijk minder leuk blijkt te zijn. Houd bij zo’n vak het grotere geheel op de langere termijn goed voor ogen, namelijk het behalen van je diploma van de studie die je ‘overall’ interesseert.
Een brede studie kiezen omdat je niet weet wat je wil, is eigenlijk het verkapt uitstellen van je keuzeproces. Op een gegeven moment zal je tijdens deze studie toch ook een richting moeten kiezen en meer de diepte ingaan. Er is niets mis met het kiezen van een brede opleiding als je een generalist bent – geïnteresseerd in veel verschillende werkzaamheden – of je ambitie rijkt naar algemene managementfuncties. Maar wanneer je een brede studie kiest omdat je niet weet welke studierichting precies bij je past, ligt het gevaar op de loer dat je minder gemotiveerd raakt een bepaalde richting van de opleiding (vaak met meerdere vakken!) te doorlopen als deze niet jouw interesse wekt.
Laat je niet alleen leiden door externe factoren zoals baankansen, salaris, status. De beste voorspeller voor studiesucces is namelijk intrinsieke motivatie. Wanneer je echt geboeid bent door de inhoud van de opleiding of wat je ermee kan bereiken, dan zal je tijdens de relatief lange studieperiode (3-5 jaar) gemotiveerd blijven om jouw einddoel – diploma – te behalen. Je kan met externe factoren zoals baankansen en salaris natuurlijk wel aanvullend rekening houden bij het studie kiezen, maar zorg dat deze factoren niet de hoofdreden zijn om aan een opleiding te beginnen.
Het lijkt misschien gemakkelijk om dezelfde studie te kiezen als je vader, moeder, opa of oma destijds hebben gevolgd, en waarover ze met zoveel lof vertellen. Maar bedenk dat ieder mens anders is en dat jouw belangstelling uiteindelijk doorslaggevend moet zijn. Durf dus als blijkt dat jouw interesses in een andere richting wijzen, van deze gebaande (familie)paden af te wijken en voor jezelf te kiezen. Het gaat tenslotte om jouw (studie)loopbaan.
Wat je vrienden zeggen en doen is hartstikke belangrijk, misschien nóg wel belangrijker dan wat je ouders vinden. Maar denk eraan dat het niet je vrienden zijn, die ervoor zorgen dat jij je studieboeken krijgt doorgespit en je je tentamens binnenhaalt. Dit laatste moet je toch echt zelf doen. Als alle biervaasjes zijn leeggedronken, de bar is schoongepoetst en het tijd is om te gaan ‘blokken’ voor de aankomende tentamens, dan zit je met de gebakken peren als de inhoud van de vakken die je moet leren jou totaal niet boeit. Een studie kiezen doe je echt helemaal voor jezelf alleen.
Kijk bij het studie kiezen niet alleen naar het onderwijsaanbod in de dichtstbijzijnde of leukste stad. Hiermee kan je een opleiding mislopen die juist goed bij jouw kwaliteiten en interesses aansluit. In een leuke stad of één dichtbij huis tentamens leren, waarvan je de boeken het liefst bij het grofvuil gooit….dat worden dan hele taaie studiejaren. Als blijkt dat een interessante studie alleen in een andere stad wordt aangeboden, durf dan buiten je comfortzone te stappen en de uitdaging van het onbekende aan te gaan.
Lukt je het maar niet om de beren de baas te worden? Neem dan contact op via 010 737 03 07 of stuur een email naar info@noblend.nl.
Foto: Hans Braxmeier
SLIM subsidie voor het MKB – Leven Lang Leren De overheid heeft sinds 2020 een nieuwe stimuleringsregeling leren en ontwikkelen (SLIM subsidie) ingevoerd voor de
Jongerencoach: “studiekeuzeadvies verkleint drempel om aan mentaal welzijn te werken.” De stap naar een psycholoog en jongerencoach is voor veel scholieren en studenten eentje die
Hoogbegaafd én studeren? Voorkom uitval in het Hoger Onderwijs Op basis en middelbare scholen is er steeds meer aandacht voor kinderen die hoogbegaafd zijn. Plusklasjes,
© 2019 Noblend