Vijf tips voor de beste studiekeuze
» » Vijf tips voor de beste studiekeuze

Vijf tips voor de beste studiekeuze

Geplaatst in: Blog | 0

Studiekeuzebegeleiding. ‘Het lijkt me wel leuk’ is vaak de reden waarom iemand een studie kiest. Naast de ‘leuke’ inhoud, is het ook belangrijk dat de studie bij je past als persoon. Bovendien kost de verkeerde keuze je tegenwoordig veel geld. Daarom hierbij 5 tips!

  1. Leer jezelf beter kennen

Doe opdrachten om bewuster te worden wie je bent. Voorbeeld: Vind je het belangrijk contact te hebben met andere mensen? Houd je van routines of wil je iedere keer iets nieuws? Ben je perfectionistisch? Een studiekeuzecoach kan je hierbij bijvoorbeeld helpen door middel van een persoonlijkheidsonderzoek.

  1. Luister naar anderen

Vraag aan je ouders en vrienden wat zij bij jou vinden passen. Denk na over de opties die zij noemen. Maar kies vooral zelf! Jij moet de studie doen.

  1. Kies bewust een brede of juist specifieke studie

Het lijkt makkelijk om een brede studie te kiezen, dan ‘kun je nog alle kanten op’. Eigenlijk stel je het keuzemoment uit om je te specialiseren. Bovendien volg je vaak veel vakken die je niet interessant vindt. Er is niets mis met het kiezen van een brede opleiding als je een generalist bent en je geïnteresseerd bent in een diversiteit aan werkzaamheden of je ambitie rijkt naar algemene managementfuncties. Maar als je enkel een brede studie kiest omdat je niet weet welke studierichting precies bij je past, dan is een brede studie wellicht geen verstandige keuze.

  1. Kies wat je leuk vindt

Een studie kiezen waarbij je later veel gaat verdienen is een externe motivatie. Vroeg of laat houd je dat waarschijnlijk niet vol. Studeren is erg pittig als het onderwerp je matig interesseert. Wat interesseert jou nou meestal?

  1. Neem de tijd

Een studie duurt vaak 4 jaar. Neem daarom geen overhaaste beslissing. Ga op onderzoek uit en controleer je veronderstellingen over een studie bij voorlichters, docenten en studiegenoten. Een dagje meelopen is wellicht een optie. En neem de studiegids eens goed door. Er zijn meer studies dan je denkt! Als het je niet alleen lukt, dan kan je altijd op zoek naar professionele studiekeuzebegeleiding.

 

door Martine Pennings - NoBlend - 7 aug 2015