studiekeuze-adviesbureau

Welk studiekeuze adviesbureau kies je nu? 5 tips waar je op moet letten

Het aanbod aan (online) tests en studiekeuze adviesbureaus is vandaag de dag groot. Waar moet je dan precies op letten bij het kiezen van een psychologische test of adviesbureau?

1. Psychologische tests COTAN erkend

Het is belangrijk om zeker te weten dat de psychologische tests – die het studiekeuze adviesbureau hanteert – daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwd zijn. Met andere woorden dat de testresultaten betrouwbaar zijn en de tests ook écht meten wat ze moeten meten (validiteit). Alleen van tests die door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) zijn beoordeeld en goedgekeurd kan je met zekerheid zeggen dat dit zo is. De COTAN is een onafhankelijk adviesorgaan – onderdeel van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) – dat de kwaliteit van psychologische tests en testgebruik in Nederland bevordert.

2. Meerdere meetinstrumenten

Voor een adequate interpretatie van de testresultaten is het daarnaast belangrijk dat de uitkomsten van de tests worden getoetst met behulp van één of meerdere andere psychologische meetinstrumenten. Dit kan bijvoorbeeld een interviewgesprek, rollenspel, of 360 feedbackonderzoek zijn. De restultaten van psychologische tests geven namelijk alleen een afspiegeling van hoe jij jezelf ziet. Meerdere visies vanuit verschillende invalshoeken leveren waardevolle aanvullende informatie over jezelf en je kwaliteiten op.

3. Deskundigheid en kwaliteit

Een goede diagnostische scholing van de adviseur is daarnaast key voor correcte uitspraken over jouw bijzondere persoonskenmerken. Even als gedegen kennis over bijzondere facetten die bij studiekeuze een rol spelen, zoals faalangst, een laag zelfbeeld en hoogbegaafdheid. Een studiekeuze adviesbureau kan bestaan uit een bundeling van zelfstandig opererende freelance professionals. Veelal worden dan beeldmerken van beroepsverenigingen, registers en/of keurmerken overkoepelend voor alle freelance adviseurs op de website geplaatst. Dit wil niet altijd zeggen dat de adviseur die jou gaat begeleiden ook daadwerkelijk diagnostische scholing heeft genoten, en in het bezit is van de kennis en kwalificatie (registratie/lidmaatschap) die jij van belang vindt. Check dit dus goed van te voren.

4. Adviesbureau met testruimte

Als je de uitkomsten ook wilt gaan gebruiken voor de decentrale selectie en het (toekomstig) solliciteren, dan verdient een studiekeuze adviesbureau met een eigen testruimte de voorkeur. Selectiecommissies en werkgevers zijn namelijk alleen overtuigd van de betrouwbaarheid van de testresultaten als de tests in een gecontroleerde omgeving zijn afgenomen. De rustige en prikkelloze omgeving van de testruimte komt daarnaast jouw concentratie en dus ook de betrouwbaarheid ten goede. Je hebt geen afleiding van je telefoon of neiging tot afraffelen door ‘eventjes snel tussendoor’.

5. Combineren met coaching

Kortom het combineren van psychologische tests met andere inzichtgevende psychologische methoden levert je een enorme rugzak aan zelfkennis op. Zo krijg je een goed beeld van jouw talenten, interesses, motivatie en drijfveren. Maar deze inzichten krijgen pas echt fundament voor je keuzeproces als je hiermee actief aan de slag gaat door middel van coaching. Wat betekenen de resulaten nu precies voor jou? Wat valt je op en waar herken je je in? Hoe kan je met de nieuwe inzichten je keuze maken? Wat voor beren zie je nog? En wat heb je nodig om in actie te komen? Door coaching kan je al je twijfels bespreken, en krijg je helder voor ogen wat je nu écht wilt.

Op zoek naar Studiekeuze adviesbureau?

Volg de Studie Talent Analyse en krijg concreet en helder advies dat verder gaat dan alleen een lijstje met passende studies. Je krijgt inzicht in je unieke talenten, waarden en interesses om een goed gefundeerde keuze te kunnen maken. Ook leer je tijdens de coaching de nieuwe inzichten in te zetten om je persoonlijk verder te kunnen ontwikkelen in je studie of loopbaan. De uitgebreide Talent rapportage en bijbebehorende referentiebrief zijn bovendien een optimale voorbereiding op de selectiedagen en (toekomstige) sollicitaties. Interesse? Neem contact op met 010 737 03 07 of stuur een email naar info@noblend.nl. Je bent van harte welkom bij studiekeuze adviesbureau NoBlend!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn