welke studie past bij mij

Welk studie past bij mij? De KEY voor de best passende match

De vraag ‘welke studie past bij mij’ tolt nu al een hele tijd door je hoofd. Iedereen lijkt inmiddels een keuze te hebben gemaakt, of lijkt in ieder geval een idee te hebben. En jij? Tja je voelt dat je eigenlijk stil staat. Want je vindt helemaal niks echt leuk of je ziet eigenlijk overal wel een uitdaging in. En je weet maar niet waar je nu echt gelukkig van zal gaan worden. Lastig! Helemaal als je al eens aan een studie bent begonnen. Dan zakt de moed je inmiddels wel in de schoenen.

Een studiekeuze kan je als een zware last ervaren. Maar laat je niet gek maken. Een studiekeuze maken hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet op welke manier je grotere beslissingen in je leven kan maken. En waar je hierbij op moet letten. Dan zal je zien dat ook JIJ je eigen keuzes durft te maken.

KEY bij keuzeproces

Bij het beantwoorden van de vraag “welke studie past bij mij” zijn allereerst jouw WAARDEN ontzettend belangrijk. Waarden zijn verlangens hoe je diep in je hart je in het leven zou willen staan. Ze geven als een innerlijk kompas richting aan wat je wilt bereiken. Waarden kunnen veranderen gedurende je leven. Door te weten hoe je NU zou willen zijn, kan jij je koers wat je wilt gaan bepalen.

Daarnaast is het van belang om te weten wat jouw unieke persoonlijke kenmerken (karakter) en kwaliteiten (vaardigheden, houding en gedrag) zijn. Wat typeert jou? Waar ben je nu al goed in? En in wat voor soort werkomgeving kom jij het meest tot je recht? Zoals je ziet draait het dus om veel meer dan alleen beroepsinteresses, waar eigenlijk de meeste (online) studiekeuzetesten zich enkel op richten. Als jij weet waar je echt in uitblinkt en waar je door wordt gedreven, kan je opleidingen makkelijk met jezelf gaan matchen. Zo wordt de vraag ‘welke studie past bij mij’ ineens een stuk minder ingewikkeld dan je dacht.

KEY bij selectie & sollicitatie

Het leuke daarnaast is dat het uitzoeken van jouw talenten en drijfveren, niet alleen goed van pas komt bij je keuzeproces. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de selectiedagen als je voor een numerus fixus opleiding kiest. Of nog een stapje verder; stel je wilt tijdens je studie een mooie stage-/werkplek bemachtigen bij een organisatie waar je heel graag wilt werken. Niet alleen voor het geld of voor cv-building, maar omdat je dat nou eenmaal super tof lijkt. Hoe mooi is het dan dat je al helemaal in kaart hebt waar jouw sterke eigenschappen en kwaliteiten liggen. En waar jij van binnenuit echt gemotiveerd door raakt.  Als je dat namelijk goed voor ogen hebt, kan je dit ook met zelfvertrouwen en overtuiging goed overbrengen aan de selectiecommissie van je gekozen opleiding of bij (toekomstige) sollicitaties.

Maak er echt “werk” van

Als je dan eenmaal jouw talenten heel goed in kaart hebt en weet waar je nu echt gelukkig van wordt, is het zaak dat je de studies die goed bij jou matchen grondig gaat onderzoeken. En dan niet alleen door de studiegidsen door te scrollen. De vraag “welke studie past bij mij” moet je ook écht in de praktijk gaan ervaren. Dus bezoek ook de Open dagen. En misschien nog wel belangrijker, schrijf je in voor de individuele meeloop- en proefstudeerdagen. Zie hiervoor de voorlichtingskalender universitaire bachelors en hbo bachelors.

Tijdens zo’n dag kan je de student(en) met wie je meeloopt het hemd van het lijf vragen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen. Wat vinden ze leuk en minder leuk aan de opleiding? Zijn er nog dingen waar ze tegenaan zijn gelopen, en is er iets wat hen is tegengevallen? Durf daarnaast ook een stapje verder te gaan en maak er écht “werk” van. Vraag familie of vrienden om via hun zakelijke netwerk Linkedin een oproepje voor een “snuffelstage-dag” rond te sturen. Wie weet wat voor leuke inzichten, ervaringen en netwerk je aan zo’n dag overhoudt! 

Tackel je belemmerende overtuigingen

Het kan zijn dat je op zich wel voor ogen hebt welke studies je leuk vindt, maar je toch maar niet definitief de knoop durft door te hakken. Dan kan het zijn dat je in de greep wordt gehouden door belemmerende gedachten. Dit kunnen gedachten zijn zoals “de studie móet perfect zijn, en ik kan dat toch nooit 100% weten”, “kiezen, is verliezen”, of “mijn hele carrière hangt af van deze keuze”. Wees bewust dat deze gedachten belemmerende overtuigingen zijn, die gevoed worden door een onderliggende angst om te falen. Lees hier handige tips om de meest voorkomende belemmerende gedachten de baas te zijn.

Puzzel “welke studie past bij mij’. Opgelost!

Of toch nog niet? Heb je hulp nodig bij het vinden van de KEY (lees: jouw waarden, persoonlijke  kenmerken, kwaliteiten en interesses) of blijf je last houden van vervelende gedachten of gevoelens die je maar blijven weerhouden van het maken van je definitieve keuze? Overweeg dan de Studie Talent Analyse te doorlopen en los de bijzondere puzzel “welke studie past bij mij” in heldere stappen op.

Interesse? Neem contact op via 010 737 03 07 of stuur een email naar info@noblend.nl.

Foto:  S. Hermann & F. Richter

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn